- Voor het vierde kwartaal op rij is er sprake van een prijsstijging in de huursector, dat constateert woningplatform Pararius.
- Ondanks dat de huurprijzen weer gestegen zijn, vlakt de huurprijsstijging wel af.
- Het woningplatform waarschuwt voor het aangekondigde overheidsingrijpen in de huursector, directeur Jasper de Groot vreest een averechts effect op het aanbod in de vrije huursector.
- Lees ook: Kabinet wil middensegment van de huurmarkt gaan reguleren voor huren tot maximaal €1.250 per maand
Voor het vierde kwartaal op rij is er sprake van een procentuele prijsstijging in de vrije huursector, dat blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius. Nieuwe huurders betaalden gemiddeld 1,3 procent meer voor hun woning dan in het tweede kwartaal vorig jaar. Ondanks dat de huurprijzen ook in het afgelopen kwartaal weer gestegen zijn, vlakt de huurprijsstijging wel af.
Pararius-directeur Jasper de Groot vindt de verdere huurstijging in het licht van de huidige inflatie eigenlijk niet eens zo groot. Op de koopmarkt stijgen bovendien de prijzen al sinds 2017 veel harder, blijkt uit cijfers van de NVM.
“In het eerste kwartaal van 2022 was deze stijging 13,7 procent en in het vierde kwartaal van 2021 steeg de verkoopprijs van woningen zelfs met 20,7 procent”, illusteert de Groot de situatie op de koopmarkt. “Dat zijn in mijn ogen pas zorgelijke cijfers, die werden veroorzaakt door hoge leencapaciteit bij een lage hypotheekrente”.
De tabel van Pararius hieronder laat de gemiddelde huurprijs per vierkante meter zien per oplevervorm in het tweede kwartaal van 2022.
'Meer regulering in huursector heeft averechts effect'
De Groot vreest wel voor het aangekondigde overheidsingrijpen in de huursector. Huurwoningen tussen de1000 en 1250 euro moeten worden gereguleerd, maar dat zorgt volgens De Groot niet voor meer aanbod in de vrije sector. "Het is voor beleggers niet rendabel om te investeren in een gereguleerd huursegment".
Pararius krijggt nu al signalen uit de markt dat beleggers aanstalten maken hun huurwoningen te verkopen in plaats van opnieuw verhuren. Het reguleren en het vergroten van de sociale huursector zijn volgens De Groot dan ook symptoombestrijdende maatregelen die averechts zullen werken.
Vierkantemeterprijs daalde het meeste in Drenthe
Prijsstijgingen zijn niet in alle provincies te zien. Op provinciaal niveau liepen de huurprijsontwikkelingen in het tweede kwartaal van 2022 uiteen, het meeste daalde de vierkantemeterprijs in Drenthe (-6,4%). Verder lieten Friesland (-5,7%), Groningen (-1,3%), Limburg (-2,6%) en Utrecht een daling van de gemiddeldde vierkantemeterprijs ten opzichte van vorig jaar zien.
Procentueel steeg de prijs het meeste in Noord-Holland en Zeeland. (Beide 5,4%) Ook Flevoland (2,8%), Gelderland (1,8%), Noord-Brabant (3,5%), Overijssel (1,2%) en Zuid-Holland (4,8%) lieten year-on-year stijgingen zien.
Noord-Holland is de enige provincie met een vierkantemeterprijs boven de twintig euro. Huurders betaalden er in het tweede kwartaal van 2022 gemiddeld 21,79 euro per vierkante meter per maand voor een huurwoning in de vrije sector.